zondag 15 december 2013

Een rolstoel broek is een gespecialiseerde broek

Als je bijvoorbeeld een hoge dwarslaesie hebt, zit je helemaal stil in een rolstoel, en behoorlijk ver naar achteren gekanteld. Dan zit een gewone broek zo slecht, dat je er al gauw ernstige lichamelijke schade van oploopt. Decubitus bijvoorbeeld (drukplekken), dat wil je niet meemaken!
 

Dit zijn de eisen waar een rolstoelbroek aan moet voldoen:
  • De vorm moet passen om te zitten, er niet mee te kunnen lopen is van geen belang.
  • Er mag geen spanning op de stof komen bij met name de zitbotjes.
  • Er mogen geen zakken of riemen of wat dan ook aan de achterkant zitten. Het moet helemaal glad zijn.
  • Er mag dus ook geen naad aan de achterkant zitten, en dat is ingewikkeld omdat een broek normaal aan de achterkant uit 2 delen bestaat i.v.m. de pasvorm en het meer economisch omgaan met de stof.
  • De stof en de stiksels moeten erg sterk zijn, omdat de verzorgers er vaak hard aan trekken, en de broek vaak gewassen wordt.
  • Elke stof kan kreukelen, maar deze stof kreukelt niet zo gauw en de kreukels zijn vrij makkelijk te verwijderen.
  • Het kruis van de broek komt heel makkelijk klem te zitten, wat vooral bij mannen heel pijnlijk en schadelijk kan zijn. Een broek waarbij het kruis veel lager zit dan normaal, voorkomt deze problemen. De broek heeft misschien een raar model, maar daar zie je niets van als je in een complexe rolstoel zit.

Jarenlang (±16 jaar) heb ik gezocht naar een goede broek. Ik heb van alles geprobeerd: speciale broeken kopen, die toch niet goed genoeg waren; gewone broeken kopen en laten aanpassen, wat nooit echt goed werd; ik heb allerlei broeken verzonnen en laten maken, en ben uiteindelijk samen met Tineke Greijdanus tot een echt goed zittende rolstoelbroek gekomen.

Wil je contact opnemen met haar en zien wat zij nog meer maakt? 

Kijk op haar site: www.tinekegreijdanus.nl
 

Ze kan een broek op jouw maat maken.

Giesbert Nijhuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten